Enscape patarimai: kaip atlikti saulės intensyvumo ir šešėlių analizę projektuose

Architektūra Interjero dizainas Įrankiai ir funkcijos Vizualizacijos Diana Žmėjauskaitė
24 lap 2022

Dažnam architektui pasitaiko projektai, kuomet klientas prašo suprojektuoti fasadą su didelėmis vitrinomis, pro kurias atsivertų nuostabūs vaizdai. Kuriant tokio tipo projektus vien tik su projektavimo įrankiais yra sudėtinga įvertinti pastato geografinę padėtį ir saulės šviesos sklidimo kampą. Todėl, gana dažnai, pasitaiko tokių atvejų, kai suprojektavus fasadą ir pateikus tik jo brėžinius, klientas džiaugiasi Jūsų pateiktu pasiūlymu, tačiau, patikrinus saulės kampus ir orientaciją realaus laiko vizualizavimo sprendimu, su siaubu suprantate, jog suprojektavote popietės akinimo ir perkaitimo katastrofą!

Tuomet kyla natūralus klausimas: ką daryti tokiu atveju ir kaip išvengti tokių klaidų? Vienas iš sprendimo variantų – prieš pateikiant projekto idėją ir brėžinius, vizualizuoti projektą realaus laiko vizualizavimo sprendimu Enscape.

 

Enscape sprendimas

Enscape 3.2 infoera.lt

Enscape šviesos režimas

Norint išvengti šių nesklandumų bei papildomo darbo perprojektuojant, reikia iš anksto numatyti saulės „kelią“ aplink pastatą. Tai padaryti galima pasitelkiant Enscape šviesos režimą. Užuot rodęs medžiagas, šis nustatymas nustato šviesos liukso (angl. lux) stiprumą kiekviename matomame paviršiuje. Naudojant šią funkciją, galima nustatyti norimą paros laiką ir/ar metų laiką ir taip atlikti šviesos sklidimo analizę. Funkcijos tikslas – parodyti, kur yra akinimo taškai ir kur yra tamsios vietos, kurių nepasiekia saulės šviesa.

 

 

Laikant Shift + dešinį pelės mygtuką (taip, kad nustatant dienos metą vizualizacijose), galima itin greitai sukurti vaizdus visomis paros valandomis ir taip nustatyti blogiausius akinimo periodus. Iš gautų vaizdų galima sukurti vaizdo įrašą, rodantį šviesos analizę nuo saulėtekio iki saulėlydžio.

 

 

Akinimo pašalinimas

Taip pat, analizuojant saulės intensyvumą patalpose bei parenkant paros metą, laiką ir kt., galima išvengti patalpų perkaitimo. Tačiau yra vienas trūkumas – programa neįvertina sezoninių augalų įtakos, t. y. vasaros metu esančios lapijos bei žiemos metu medžių be lapų. 

Atlikus šias nesudėtingas analizes galima sutaupyti klientų laiką ir kaštus, ženkliai sutrumpinti laiką, skirtą projekto perprojektavimui, taip pat, sumažinti pastato energijos sąnaudas po projekto įgyvendinimo, be to, pagerinti patalpų naudotojų vizualinį komfortą.


Turite klausimų? Susisiekite su architekte – programinės įrangos specialiste Diana Žmėjauskaite, el. paštu: diana@infoera.lt arba tel., +370 690 28190

Susisiekti

Susiję produktai

Daugiau produktų