Rinkos naujovė – Dynamo for Civil 3D 2020

Infrastruktūra Įrankiai ir funkcijos Lauko inžinerinės sistemos Užduočių automatizavimas Imantas Maciukevičius
10 spa 2019

Autodesk Dynamo žengia naują žingsnį – rinkoje pasirodė ilgai lauktas vizualaus programavimo įrankis Dynamo for Civil 3D. Tai labai džiugi žinia infrastruktūros specialistams.

Naujausios Civil 3D 2020 versijos programinės įrangos turėtojai jau dabar gali išplėsti statinio informacinio modelio (BIM) procesus, naudojant grafinį algoritmų kūrimo įrankį Dynamo for Civil 3D.

Iki šiol Dynamo buvo pritaikytas tik Revit programinei įrangai.

 

Kas gi yra Dynamo?

 

Tai nemokamas vizualaus programavimo papildinys Civil 3D platformai.  Dynamo pagalba galima kurti papildomą funkcionalumą ir efektyviai naudotis visa skaitmeninio modelio informacija. Tam atlikti net neprireiks programavimo kalbų žinių!
Dynamo yra atvirojo kodo įrankis, sukurtas aktyvios bendruomenės, kuri jį nuolat tobulina.

Autodesk Dynamo galimybės

 

•       Efektyvus Civil 3D modelio informacijos valdymas. Naudojantis Dynamo įrankiu, galima nevaržomai naudotis Civil 3D modelio informacija. Ją pasitelkus, sugeneruoti pasirinktą projekto ataskaitą, iškelti duomenis į Excel, susikurti patogius įrankius informacijai gauti ir kita.
•       Duomenų (paimtų iš informacinio skaitmeninio modelio) modifikavimas arba perdavimas kitiems programinės įrangos produktams, reikiamiems veiksmams ar skaičiavimams atlikti.
•       Sudėtingos geometrijos kūrimas pagal pradinę informaciją ir perkėlimas į Civil 3D modelį. Pradinė informacija gali būti gaunama skirtingai būdais: iš išorinių failų, pavyzdžiui Excel formatu, iš DWG brėžinių, Civil 3D modelio ir pan.

 

Kaip veikia Dynamo for Civil 3D?

 

Pirmiausia atsidarome brėžinį, paleidžiame Dynamo.

 

Pats vizualus algoritmas kuriamas naudojant Node blokus (jie yra iš anksto paruošti), kuriuos tarpusavyje galima sujungti ryšiais Wires, tokiu būdu formuojamos schemos. Pagal minėtą logiką ir atliekami veiksmai.

 

 

 

 

Node blokų biblioteka nuolat plečiama, šie blokai yra aktyviai pridedami tiek kūrėjų, tiek patys vartotojai turi galimybę kurti ir jais dalintis su kitais Dynamo platformos naudotojais. Turintiems programavimo kalbų C#, IronPython arba Design Script žinių, šios platformos naudojimas yra dar paprastesnis. Dynamo priede yra specialūs Node į kuriuos galima įrašyti Python skriptus ir sukurti reikiamo funkcionalumo Node blokus.

Node (angl. mazgai) vieni leidžia nuskaityti failą (angl. read CSV file), kiti – pasiimti esamo modelio elementus (ašinę liniją, taškus, skersinę konstrukciją ir kt.). Failai gali būti eksportuojami dwg, Excel ir kitais formatais.
Žemiau pateikiame keletą Dynamo for Civil 3D naudojimo pavyzdžių:

1. Elektros stulpų dėjimas numatytuose piketuose tam tikru atstumu nuo ašinės linijos.

 

 

2. Pabėgių dėjimas geležinkelio projekte.

 

 


Turite klausimų? Susisiekite su Cloud sprendimų specialistu Imantu Maciukevičiumi, el. paštu: imantas@infoera.lt arba tel.: +370 690 28 667

Susisiekti