Mokymų sekimas ir stebėjimas – kodėl ir kaip?

Mokymai Aistė Kirjazovaitė
30 rug 2022

Kuriant mokymų strategiją, dažnai, didžiausias dėmesys yra skiriamas įmonės darbuotojų mokymų poreikių analizei, planavimui ir atsiperkamumo, rezultato vertinimui. Visgi, bendraujant su klientais pastebime, kad dažnai yra praleidžiamas dar vienas svarbus etapas – mokymų stebėjimas ir sekimas. Darbuotojų mokymų stebėjimas gali būti neįkainojama priemonė, užtikrinanti, kad visi mokosi tinkamu metu, laikosi reikalavimų ir mokymosi procesas atitinka poreikius, išsikeltus tikslus bei siekiamus rezultatus.

Darbuotojų mokymai, LMS (Learning management system) Kodėl svarbu sekti ir stebėti darbuotojų mokymą?

Remiantis statistika, beveik 40% darbuotojų per metus palieka naujas darbo vietas, o viena iš nurodomų priežasčių – jų poreikių neatitinkantys mokymai. Tai paveikia įmonę finansiškai, nes naujo samdomo darbuotojo priėmimas tiesiogiai ir netiesiogiai kainuoja vidutiniškai nuo šešių iki devynių mėnesių darbo užmokesčio. Be to, griežtai reguliuojamose pramonės šakose, kuriose naujausių procesų neatitikimas ir sertifikatų trūkumas gali tiesiogiai paveikti  įmonės veiklą, darbuotojų mokymų sekimas užtikrina, kad visi asmenys atitinka reikalavimus vykdyti saugią ir teisėtą veiklą.

Galiausiai, žinant, kas ir kada buvo apmokyti, galima suprasti kas vyksta su įmonės darbuotojais. Pavyzdžiui, jei tam tikroje įmonės srityje yra randamos nuolatinės klaidos, galima peržiūrėti mokymo žurnalus ir sužinoti ar klaidas darantys darbuotojai buvo tinkamai apmokyti. Taip galima išvengti nesusipratimų tarp vadovų ir darbuotojų, padidinti produktyvumą darbo vietoje ir sukurti geresnę bendradarbiavimo atmosferą.

 

Kaip sekti darbuotojų mokymus mažose ir didelėse įmonėse?

Darbuotojų mokymų sekimas ir stebėjimas

Šiais laikais mokymus galima sekti ir stebėti, naudojant skirtingus įrankius:

  • El. laiškai ir kiti komunikacijos įrankiai;
  • Vizuali lenta darbovietėje;
  • Excel lentelė;
  • Projektų ir komandos valdymo sistemos;
  • Mokymosi valdymo sistemos (MVS) (angl. Learning Management System).

Jei reikia suvaldyti didesnį kiekį darbuotojų, paprasti įrankiai tampa netvarkingi ir nepatogūs, tad reikia skirti laiko geresniems darbuotojų mokymų vertinimo metodams parinkti ir įdiegti. Pavyzdžiui, aukštos kokybės MVS tvarko darbuotojų mokymų įgyvendinimo grafiką ir seka įsitraukimą, rezultatus ir užbaigimo datas, pasitenkinimo rodiklius, vertinimus ir t.t., tad padeda sistemingai stebėti ir valdyti mokymus savo įmonėje.

 

Kaip išsirinkti tinkamiausią mokymų stebėjimo ir sekimo įrankį?

  • Iškomunikuokite svarbą. Vadovai, personalo darbuotojai ir kitos suinteresuotosios šalys turi dalyvauti priimant naują darbuotojų mokymų stebėjimo priemonę. Visos šalys turi suprasti, kodėl reikia sekti darbuotojų mokymus – šis procesas leis efektyviau valdyti komandą, sumažinti išlaidas ir laikytis visų pramonės šaką reglamentuojančių taisyklių.

    Mokymų valdymo sistema

  • Išsigryninkite ko iš tikrųjų reikia. Koks funkcionalumas yra reikalingas? Jei, pavyzdžiui, statybos įmonei reikia stebėti atitikties ir taisyklių pakeitimus, ar šis įrankis gali tai padaryti? Be to, kai kurios sistemos pateikiamos su papildomais ataskaitų teikimo ir analizės priedais, kurių, galimai, tiesiog niekada neprireiks nei dabar, nei ateityje. Jie gali atrodyti puošniai, tačiau įsitikinkite, kad šie priedai yra verti papildomos kainos.
  • Raskite arba suformuluokite įrankį, atitinkantį tuos poreikius. Pasirinkite sistemą, kuri leis patogiai ir efektyviai valdyti ir sekti reikiamą informaciją, o jei tokios sistemos nėra – apgalvokite gal verta ją susikurti patiems (pvz., specifinės Excel lentelės ar papildomas funkcionalumas naudojamoje projektų valdymo sistemoje). Įsitikinkite, kad pasirinktas įrankis atitiks poreikius, bus nesudėtingai valdomas ir visiems suprantamas bei suderinamas su esamomis technologijomis ir sistemomis.
  • Raskite įrankį, kuris gali augti kartu su įmone. Sutelkite dėmesį į tai, ko reikia, bet stebėkite įmonės strateginius planus ir tikslus. Galbūt, per ateinančius kelerius metus planuojate padidinti savo dydį keturis kartus. Tikėtina, kad renkantis mokymų stebėjimo priemonę, nenumatysite viso, ateityje reikalingo, priemonės funkcionalumo. Todėl itin svarbu atsižvelgti į tai, ar pasirinkta sistema gali būti keičiama, tobulinama, neatsižvelgiant į įmonės tikslus.
  • Sukurkite ir įdiekite stebėjimo procesą ir kontrolę. Kokybiškas įrankis gali padėti suprasti, kaip darbuotojai jaučiasi apie mokymus ir juos organizuojančius žmones. Tai gali padėti parengti daugiausiai vertės, tiek darbuotojui, tiek įmonei sukuriančius mokymus, kurie leis pasiekti geresnių rezultatų. Sukurkite nuolatinį procesą, kurio dėka periodiškai peržvelgtumėte įžvalgas, užtikrintumėte terminų laikymąsi ir sėkmingą mokymų įgyvendinimą.

Turite klausimų? Susisiekite su mokymų centro vadove Aiste Kirjazovaite, el. paštu: mokymai@infoera.lt arba tel. +370 699 05000

Susisiekti