Durų ir langų specifikacijų lentelės kūrimas su SketchUp Pro

3D modeliavimas Architektūra Interjero dizainas Įrankiai ir funkcijos Projektavimas Monika Stelmokė
07 geg 2019

Durų ir langų specifikacijų lentelės kūrimas su SketchUp Pro

 

Turbūt nemaža dalis architektūros specialistų žino kaip aktualu yra turėti durų bei langų detalių specifikacijų lentelę. Deja, bet ne visi žino, kad tai galima lengvai padaryti naudojant SketchUp Pro. Todėl pažiūrėkime kaip galima sukurti specifikacijų lentelę su SketchUp programine įranga, t. y., kaip susieti išplėstinius komponentų atributus (angl. Advanced Attributes)  ir grupavimą pagal pasirinktą savybę (angl. Group By).

 

 

Norėdami sukurti kiekių lentelę, turime nurodyti kokius atributus (lentelės skiltis) priskirsime reikiamam komponentui. Užpildykime skiltį Dydis (angl. Size). Tai padaryti galima dešinėje SketchUp Pro darbo aplinkos pusėje esančioje skiltyje Objekto informacija (angl. Entity Info) ir pasirinkę Daugiau (angl. More). Šiuose išplėstiniuose nustatymuose taip pat galite matyti skiltis: Kaina (angl. Price), URL nuoroda, 3D modelio statusas (angl. Status) ir projekto savininkas (angl. Owner). Šiuos laukelius papildyti ar pakeisti juose esančią informaciją galima bet kurioje projekto stadijoje. Perkeliant 3D modelio informaciją į LayOut automatiškai perkeliama ir visa informacija apie atributus. Tai reiškia, kad ruošdami brėžinius ir priskirdami jiems nuorodas, matysite atributų pavadinimus. Bet prie šios dalies grįšime šio įrašo pabaigoje.

 

 

Šie atributai gali būti kuriami ir priskiriami komponentams tiek kuriant paprastus komponentus, tiek dinaminius.

Siekdami lentelėje pateikti mums reikiamą informaciją ir surūšiuoti pagal elementų porūšį – galime užpildyti laukelį (angl. Instance). Šį laukelį taip pat galite matyti skiltyje Entity Info. Jūsų nurodyta informacija keliaus į lentelę, todėl turėtumėte apgalvoti pavadinimų priskyrimo strategiją.

Dažniausiai durų ir langų pavadinimai specifikacijoje būna vienodi, tačiau tam tikrais atvejais (pavyzdžiui, kai yra durys, kurios varstomos į abi puses) komponentai turi daugiau nei vieną pavadinimą. Šiame pavyzdyje, yra durys, kurios yra varstomos į vieną pusę. Dvejos iš 3D modelyje esančių durų yra varstomos į kairę pusę žmogaus atidarymo atžvilgiu. Šios durys pažymėtos tekstinėmis nuorodomis D1. Likusios durys, kurios yra varstomos į dešinę pusę žmogaus atžvilgiu, pažymėtos nuoroda  D2. Tas pats komponentas, tačiau skirtingas porūšis.

 

 

Nuorodų pavadinimai, skirti specifikacijoms (angl. The Instance Names) bus pritaikyti LayOut dokumentui.

Kadangi visa reikiama informacija jau yra priskirta, galima ruošti ataskaitą. Naudojant ataskaitos kūrimo įrankį  (angl. Generate Report) galime sukurti naują specifikacijų lentelę. Svarbu sukurti naują ruošinį ir sukurti jam naują pavadinimą, o po to visą tai tai išsaugoti (deja, vaikinas, kuris kūrė  video medžiagą įrašo pradžioje, pamiršo nurodyti šį svarbų žingsnį!).

Nuo ko pradėti? Prieš formuojant ataskaitą svarbiausia nurodyti kurią informaciją, priskirtą komponentams, mes norime įtraukti į ataskaitą. Pavyzdžiui, galbūt mes norime, kad lentelėje būtų nurodyti visi šiame 3D modelyje esantys komponentai. O galbūt norime, kad būtų įtraukiami tik tam tikri elementai arba tik tam tikra atributų grupė.

Kas gi yra ta atributų grupė?”- Jūs klausiate. Šiame pavyzdyje 1-asis lygis yra 3D modelis, 2-asis lygis yra pastatas, 3-asis lygis yra langų ir durų komponentai 3D modelyje.

 

 

Dabar pabandykime sukurti ataskaitos skiltį, kurioje būtų pateikiami porūšių bendrieji kiekiai. Šiuo atveju mums reikia grupuoti pagal vertę (angl. Group By value). Naudojant šį rūšiavimo būdą, programinė įranga suskaičiuos visus komponentus, turinčius tą patį pavadinimą. Taigi mes nutempsime Instance Name į grupuoti pagal laukelius (angl. Group By field). Papildysime atributais: Kiekis (angl. Quantity) ir Dydis.

 

 

Toliau išsaugosime ataskaitos ruošinį ir kursime ataskaitos lentelę. Spaudžiame Pradėti (angl. Run). Kai tik ataskaita yra pradėta generuoti, rodos, kad durų ir langų specifikacijų lentelė jau sukurta. Taigi beliko vienas žingsnis: išsaugoti lentelę ir perkelti į LayOut dokumentą. Daugiau informacijos apie lentelių informacijos perkėlimą į LayOut galite mūsų partnerių blog’o įraše (kaip įkelti .CSV į LayOut kaip aktyvią lentelę).

 

 

Jokios nereikalingos informacijos

Valio! Lentelė atkeliavo į LayOut. Ką tai reiškia? Galime atlikti reikiamus informacijos bei lentelės stiliaus pakeitimus (galime pakeisti kolonų pavadinimus). Ir tai dar ne viskas, galime įsikelti į tą patį lapą 3D modelio sąsają su  LayOut ir jame sudėti nuorodas, kurioms automatiškai bus priskirtas kiekvieno komponento pavadinimas, atkeliavęs iš 3D modelio. Išskleidę pavadinimo parinkčių laukelį, iš sąrašo galime pasirinkti, kurią informaciją norime nurodyti: ar komponento pavadinimą, ar dydį (pasirinktinai).

 

 

Taigi yra akivaizdu kaip greitai galima sukurti kiekių specifikacijas nenaudojant papildinių. Puikiai organizuodami komponentus, galime nesudėtingai eskizinį 3D modelį paversti projektu.  


Turite klausimų? Susisiekite su Architekte – BIM koordinatore Monika Stelmoke, el. paštu: monika@infoera.lt arba tel.: +370 685 66 312

Susisiekti