Vizualizavimo sprendiniai su Lumion programine įranga SketchUp naudotojams

3D modeliavimas Apšvietimas Architektūra Interjero dizainas Įrankiai ir funkcijos Projektavimas Urbanistika Vizualizacijos Diana Žmėjauskaitė
17 kov 2022

Lumion programinė įranga yra skirta greitų ir efektyvių, realistiškų vizualizacijų ruošimui. Šiame įraše apžvelgsime pagrindinius šios programinės įrangos privalumus SketchUp naudotojams.

Kodėl Lumion yra puiki vizualizavimo programa landšafto ir interjero dizaineriams?

Želdinių dėstymas. Dažnai dizaineriai susidūria su keliomis želdynų dėstymo problemomis SketchUp programinėje įrangoje:

  • 3D medžiai dėl savo detalumo užima daug vietos;
  • Programa gali užstrigti projektuojant masinius želdynų plotus, todėl yra galimas programos išsijungimas, failų praradimas.

Lumion leidžia susidėti želdynus tiesiogiai joje, taip neapkraunant SketchUp failo. Joje galima vienu metu sudėti daug, skirtingų želdinių ir brėžiant 3D lange laisvai juos išdėstyti: pakeisti jų kryptis, atstumus bei atitraukti nuo pagrindinės brėžimo linijos.

Dėstant želdynus Lumion programoje, esant poreikiui, SketchUp programoje galima susidėti 2D apželdinimus, kad sklypo plane užsakovai matytų Jūsų idėjas.

 


Žemės paviršiaus modeliavimas. SketchUp nėra galimybės greitai suformuoti sklypą, jo nuolydžius ir kt., bet Lumion turi atskirus nustatymus sklypo modeliavimui, kuriais galite:

  • „Laisva ranka“ keisti nuolydžius;
  • Sukurti įdubas vandens telkiniams;
  • Sukelti žemės paviršių, siekiant pavaizduoti kalvas ar kalnus.

Šie sklypo pokyčiai pradžioje būna labai griežtų kampų, tačiau papildomai naudojant „švelninimo“ nustatymus (smooth – angl.k.) yra suteikiamas natūralumo ir lygumo įspūdis.


Tikro dangaus (real skies – angl.k.) nustatymas. Su Lumion yra lengva susimodeliuoti dienos metą, kuris rodo tikrus šešėlius, tekstūrų atspindžius Jūsų vizualizacijose.

Žolės nustatymai. Programoje galima keisti nustatymus, kurie:

  • Praretina žolės intensyvumą;
  • Keičia žolės aukštį;
  • Pagyvina žolę su kitais pavieniais augalais.


Vizualizacijų nustatymai. Lumion turi 9 skiltis, kuriose galima pamatyti skirtingus vizualizavimo būdus:

  • Konceptas (concept – angl.k.) – pieštos vizualizacijos įspūdis, kuriame galima pasirinkti spalvinimo techniką, linijų intensyvumą, spalvų ryškumą ir pan.;
  • Architektūrinis (architectural – angl.k.) – situacija realioje aplinkoje, saulės apšvietimas realiu, geolokaciniu laiku, dviejų taškų perspektyva, baltos medžiagos ir kt.;
  • Apšvietimas (lighting – angl.k.) – saulės ryškumo, šešėlių nustatymai, saulės spindulių intensyvumas, atspindžiai, iliuminacija, „tūrinis“ apšvietimas (vienas naujausių ir daugiausiai dėmesio sulaukusių efektų (volumetric sportlights – angl.k.)) ir kt.;
  • Dangus/Oras (sky/weather – angl.k.) – realistinės aplinkos nustatymai: šiaurės pašvaitės, tūriniai debesys, rūkas, lietus, sniegas, vėjas, mėnulio matomumas, rudens efektas ir kt.;
  • Kamera (camera – angl.k.) – papildomi efektai, skirti pagyvinti Jūsų vizualizacijas: fokusavimas, objektyvo blyksnis, nuotraukos ryškumas ir kt.;
  • Animacijos (animation – angl.k.) – naudojamas tik kuriant vizualizacijos vaizdo įrašus: masinė žmonių eisena, garsų įdiegimas, animuotas apšvietimas, objektų judėjimas ir kt..;
  • Meninis (artistic – angl.k.) – veikia panašiai į koncepto skiltį, tik papildo patį tipą: aliejinė tapyba, animacija ir kt.;
  • Patobulinimai (enhancements – angl.k.) – skirta nuotraukų koreagavimui: spalvų keitimas, spalvų intensyvumo mažinimas, blukinimas, nuotraukos aštrumas ir pan.;
  • Įrankiai (tools/utilities – angl.k.) – sluoksnių parinkimas, garsų nustatymai, tekstūrų ryškinimas ir kt.

Kuriant vizualizacijas Lumion siūlo naudotis esamais, paruoštais efektų deriniais, kurie greitai sukurs vizualizacijos įspūdį. Juos galite laisvai koreguoti, o, esant poreikiui, įterpti ir naujų. Reikia paminėti, kad kai kurie efektų deriniai kartu neveikia, t.y. negalite naudoti saulėlydžio efekto kartu su šiaurės pašvaite, nes ji nesimatys, bet apie tokius nesklandumus ir nesuderinamus efektus Lumion Jums praneš.

 


Eksterjero ir interjero apšvietimas. Vizualizacijos programa pateikia daugiau nei 10 skirtingų apšvietimo budų, kurių intensyvumą, apšvietimo kryptį, spindulį galima keisti.

 

Dėliojant apšvietimą, jis tarsi pavirsta į objektą, kuris atpažįsta skirtingas modelio plokštumas ir prie jų „prisikabina“.

 

Norint paįvairinti interjero apšvietimo galimybes, siūlome naudoti Lumion apšvietimo parametrus: tūrinį apšvietimą, saulės spindulius, kurie suteiks Jūsų vizualizacijai jaukumo.


Live-Sync apžvalga. Patogiausias būdas patikrinti vizualizacijos tarpinį rezultatą sinchronizuojant savo modelį su vizualizavimo procesu. Kiekvienas naujas daiktas ar tekstūros pakeitimas 3D modelyje yra iš karto atvaizduojamas Jūsų vizualizacijoje.

Jeigu Jūsų kompiuteris turi silpnesnius parametrus, rekomenduojame šios funkcijos nenaudoti ir tik atlikus pakeitimus SketchUp modelyje įsijungti sinchronizavimą su Lumion.


Medžiagų parametrai. Lumion yra žinomas dėl savo plačios 6,903 medžiagų bibliotekos. Visos tekstūros yra išskaidytos pagal medžiagiškumą ir jas galima koreguoti: keisti spalvą, suteikti atspindį ar matinį efektą, grublėtumą ir kt.. Nėra galimybės naudoti šias tekstūras SketchUp programoje, jos pasiekiamos tik Lumion.

Norint keisti programoje tekstūras, būtina, kad SketchUp 3D objekto tekstūros būtų skirtingos. Lumion programa atpažįsta skirtingus atspalvius t.y. jeigu Jūsų langas bus juodas ir grindys juodos (tokios pat tekstūros), keičiant tekstūrą į laminatą Lumion programoje, tokia pat tekstūra bus pritaikyta ir langui.

Lumion sluoksniai. Vienu metu gali būti kuriamos kelios vizualizacijos ir ne viskas, kas tinka vienai nuotraukai, yra pritaikoma ir tinka kitai. Tam programoje yra skirti sluoksniai – jiems galite priskirti skirtingus objektus, apšvietimą ir kitus parametrus, kad kuriant jau realias nuotraukas, galėtumėte pasinaudoti programos nustatymais ir išjungti tam tikrus sluoksnius.

*Lumion programinė įranga reikalauja didesnių kompiuterio resursų norint pajusti visus įrangos teikiamus patogumus (visus reikalavimus galite pasiskaityti: https://lumion.com/requirements.html, pabrėžiame, kad efektyviausiai programa veikia kompiuteriui atitintant bent vidutinius (rekomenduojamus) reikalavimus).

 


Atsinaujinimo klausimais kreipkites į architektę – programinės įrangos specialistę – Dianą Žmėjauskaitę, el.p. diana@infoera.lt, tel.nr. +370 690 28190

Susiję produktai

Daugiau produktų