Revit šablonas: patarimai ir nauda projektuojantiems

Architektūra Pastato vidaus inžinerinės sistemos Projektavimas Šablonai Statyba Monika Stelmokė
11 lap 2019

Revit programinė įranga – tai nepamainomas architektų, inžinierių ir konstruktorių darbo įrankis, tačiau kaip sutaupyti laiko projektuojant? Šiame blogo įraše kalbėsime apie sprendimą, kuris pasiteisina – Revit šablonus.

 

Revit šablonas: patarimai ir nauda projektuojantiems

 

Kas yra Revit šablonas?

 

Revit šablonas (template) yra paruoštukas. Tai atskiras failas, naudojamas kaip pagrindas kaskart pradedant naują projektą. Šablone išsaugojami dažniausiai naudojami nustatymai, elementai, todėl sutaupoma daug laiko ir pastangų kuriant naują modelį – taip galima susikoncentruoti į dizainą ir sprendinius.

Svarbu! Šablonas turi būti atskiras .rte formato failas, kurio pagrindu kuriamas naujas projektas. Nors projektuotojai dažnai „pravalo“ ankstesnio projekto modelį ir jį naudoja kaip šabloną, bet tai nėra teisingas būdas. Tuomet failą reikalinga papildomai taisyti.

 

Kokia informacija turi būti Revit šablone, norint dirbti efektyviai?

 

  • Projekto medžio vaizdų struktūra. Joje aiškiai ir nuosekliai, parenkant teisingus pavadinimus, išdėlioti naudojami vaizdai (pjūviai, planai, fasadai, 3D vaizdai).
  • Linijų stilius. Šablone turi būti dažniausiai naudojamų linijų tipai ir nustatyti spausdinamų linijų storiai. Linijų tipus galima importuoti iš AutoCad sluoksnių ir naudoti tuos pačius pavadinimus.
  • Dažniausiai naudojamos brūkšniuotės (regionai). Brūkšniuotes taip pat galima importuoti iš DWG failų pagal „hatch‘us“.
  • Dažniausiai naudojamos medžiagos.
  • Pagrindinės reikiamos šeimynos. Revit šablone (angl. template) turėtų būti Įkeltos svarbiausios šeimynos: durys, langai, santechnikos įrengimai, anturažo elementai, baldai. Galima sukurti atskirus šablonus pastatų projektams gal tipą (gyvenamieji, gamybiniai, visuomeniniai ir kt.). Taip nereikės kaskart ieškoti reikiamų Revit šeimynų kataloguose.
  • Parametrizuoti lapai spausdinimui. Reikalinga įkelti ir juos, jie turi būti reikiamų formatų (pvz. A2,A3, A4) ir parametrų: PV, projektuotojas, projekto pavadinimas, data, lapo nr. ir kt.
  • Shared parametrai. Vertinga turėti ir sukurtus reikiamus projekto, globalius bei įkeltus Shared parametrus (pvz. lapo parametrizacijos atveju).
  • Anotacijos ir žymėjimai pagal mastelius – matmenys, pjūvio ženklas, altitudžių, nuolydžių, koordinačių žymenys, langų, durų, patalpų žymenys.
  • Pagrindiniai žiniaraščiai: patalpų eksplikacijos pagal aukštus, langų, durų kiekių žiniaraščiai, reikalingų medžiagų žiniaraščiai.
  • Pagrindiniai sienų, stogų, perdangų, kolonų ir kitų sisteminių šeimynų tipai.
  • Pažymėtas origin (0,0,0) taškas ir originalios (nekeistos) Revit koordinatės. Taip pradedama nuo švaraus lapo ir nekyla diskomunikacijos dėl modelio koordinavimo dalinantis modeliais su kolegomis.
  • Grafinių nustatymų šablonai atskiriems vaizdams (planams, pjūviams, fasadams, 3D vaizdams). Pasirengus iš anksto, iš karto bus gaunamas geras grafinis vaizdas.
  • Galima turėti pagrindinių ašių tinklą, subraižytą maždaug pagal pastato gabaritus. Ašys turi būti su teisinga numeracija bei reikiamuose vaizduose įjungta 2D funkcija. Vėliau bus galima ašis pastumdyti pagal norimus atstumus – nereikės jų pervadinti rankiniu būdu.

 

Ko į Revit šabloną nekelti?

 

  • Iš interneto parsiųstų šeimynų. Jos turi per daug parametrų, dažnai reikalauja taisymo, todėl apsunkins modelio veikimo greitį. Tai gamybai, o ne projektavimui skirti failai.
  • Perteklinės informacijos. Svarbu į Revit šabloną kelti tik pagrindinę informaciją, kuri kiekviename projekte kartojasi. Specifiniams objektams geriau turėti išorinę biblioteką.
  • Visko, kas įmanoma į vieną Revit šabloną. Naudinga yra turėti keletą šablonų atskiriems statinių tipams – pvz. gyvenamiesiems namams modeliuoti vienas šablonas, visuomeniniams – kitas.

 

Ko nepamiršti?

 

Natūralu, kad kuriant projektus atsiranda Autodesk Revit šablono patobulinimų. Šablono atnaujinimai turėtų vykti paraleliai modeliavimui – naujus žymėjimus, nustatymus pakartoti ir turimo šablono faile. To nepadarius iš karto – daugumą informacijos iš projekto į šabloną galima perkelti, naudojant Transfer Projects Standarts funkciją, tereikia atfiltruoti informaciją, kurią norima perkelti iš vieno failo į kitą.

Taip pat svarbu nepamiršti turėti šeimynų biblioteką atskirame aplanke. Viską saugoti šablone – neracionalu. Jeigu naudojate daugiau nei vieną Revit versiją, šeimynos turėtų būti išsaugotos anksčiausia versija.


Turite klausimų? Susisiekite su Architekte – BIM koordinatore Monika Stelmoke, el. paštu: monika@infoera.lt arba tel.: +370 685 66 312

Susisiekti