Autodesk Dynamo paketai – kas tai ir kokia jų suteikiama vertė?

Architektūra BIM Infrastruktūra Lauko inžinerinės sistemos Pastato vidaus inžinerinės sistemos Statinių konstrukcijos Užduočių automatizavimas Imantas Maciukevičius
08 rug 2022

Autodesk Dynamo – sprendimas, leidžiantis išplėsti statinio informacinio modeliavimo (BIM) procesus, naudojant grafinį algoritmų kūrimo įrankį.  Dynamo yra nemokamas vizualaus programavimo papildinys Autodesk Revit ir Autodesk Civil 3D platformai. Naudojant Dynamo, vartotojui yra suteikiama galimybė kurti papildomą funkcionalumą, eksploatuoti visą skaitmeninio modelio informaciją net ir neturint gilių programavimo kalbų žinių. 

Vartotojai, pradėję dirbti su Dynamo, neišvengiamai susiduria su įvairiais šio įrankio įvaldymo keliamais iššūkiais. Viena iš dažniausiai pasitaikančių problemų – programavimo žinių trūkumas. Kita problema – didelės laiko sąnaudos kuriant kompleksinius BIM automatizavimo sprendimus nuo pradžių. Kaip, sąlyginai paprastai, išspręsti šiuos du įvardintus iššūkius, aptarsime šiame blog’o įraše. 

Neretai nutinka, kad jei vartotojas ar jo įmonė susidūrė su tam tikrais procesais, kuriuos reikia automatizuoti, ir automatizuojant tuos procesus (bandant juos suprogramuoti) iškilo sunkumų, su ta pačia ar labai panašia situacija jau buvo, ar yra susidūrę, ir kiti šios programinės įrangos naudotojai.  

Dynamo sprendime naudojama vizualaus programavimo sistema (angl. Node), dėl kurios šis sprendimas tampa lengviau pritaikomas ir įvaldomas net ir tiems, kurie neturi itin gilių programavimo žinių. Pasitelkiant vizualų programavimą, Dynamo leidžia sukurti įvairius kodų paketus, kuriuos vėliau galima taikyti daug kartų, juos adaptuojant ir pritaikant prie savo kuriamo įrankio.  

 

 

Tačiau kodų paketus galima ne tik susikurti, bet ir parsisiųsti nemokamai, o parsisiuntus juos modifikuoti ir pritaikyti pagal savo poreikius, kadangi paketo pritaikymo procesas nėra sudėtingas. Svarbiausia, norint modifikuoti jau sukurtą paketą, skirti laiko ir įsigilinti į specifinio paketo niuansus ir detales.  

Kitų vartotojų sukurto paketo naudojimas atveria nemažai galimybių, kadangi sukurti paketai yra pilnai „matomi“ – galima matyti, kaip paketas buvo kurtas, kokie vizualaus programavimo (angl. Node) sujungimo principai buvo panaudoti, o analizuojant parsisiųstą paketo medžiagą, vartotojai gali daug ko išmokti net ir neturėdami programavimo patirties. Jei vartotojui nereikia viso parsisiųsto paketo, galima panaudotu tik dalį jo, pavyzdžiui importavimo, failų nuskaitymo, duomenų surinkimo ir kt. dalis. 

Vieną iš didžiausių Dynamo paketų bibliotekų rasite čia: https://dynamopackages.com/ 

 

 

Kaip matoma iš šio šaltinio, tiek programinės įrangos kūrėjai, tiek patys vartotojai turi galimybę kurti ir dalintis savo sukurtais paketais su kitais Dynamo platformos naudotojais. Dynamo paketų naudojimas leidžia susikurti labai lanksčią darbo eigą, o ją išmaniai pritaikius galima iš kelių paketų gauti vieną paketą bei jį adaptuoti ir prisitaikyti savo poreikiams.

Populiariausių gamintojų paketų sąrašą galite rasti čia: https://primer.dynamobim.org/Appendix/A-3_packages.html 

Kviečiame visus pradėti automatizuoti procesus ir dirbti efektyviau su Autodesk Dynamo!


Turite klausimų? Susisiekite su Cloud sprendimų specialistu Imantu Maciukevičiumi, el. paštu: imantas@infoera.lt arba tel.: +370 690 28 667

Susisiekti