Detalaus inžinerinių tinklų BIM modelio sukūrimas

BIM Įrankiai ir funkcijos Lauko inžinerinės sistemos Projektavimas Užsakovai Leonas Jasevičius
10 spa 2022

Dauguma Lietuvos įmonių lauko inžinerinių tinklų projektų atlikimui naudoja Autodesk Civil 3D programinę įrangą. Istoriškai susiklostė, jog atlikdami šio tipo projektus su Civil 3D sprendimu, specialistai naudoja pipe network funkcionalumą, kuris yra skirtas gravitacinių tinklų modelio kūrimui. Tam yra paruošti reikiami šablonai, inžinerinių elementų katalogai.

Su pipe network funkcionalumu, taip pat yra kuriami ir slėginių tinklų projektai. Naudojant pipe network darbo eigą slėginių tinklų projektams kurti, gaunamas nedidelis LOG – geometrinis detalumas, kuriame fasoninės tinklo dalys atvaizduojamos abstrakčia geometrija.

 

Fasoninės inžinerinio tinklo dalys, atvaizduotos abstrakčia geometrija

 

Iliustracijoje matyti, kad sukurta slėginio tinklo „alkūnė“ atvaizduojama skrituliu. Toks modelio kūrimo metodas leidžia turėti reikiamą modelio informacinį detalumą.

 

Inžinerinių tinklų detalumas

 

 

Gautas detalumas leidžia sukonfiguruoti ir aprašyti visus reikimus parametrus konkrečiai struktūrai, taip pat juos matyti modelyje ar išeksportuoti atributinėje lentelėje, prisegtoje prie konkretaus modelio elemento.

 

 

Tačiau, ką daryti tokiu atveju, kai užsakovas reikalauja detalesnio slėginių tinklų modelio? Vienas iš sprendimų – naudoti Civil 3D teikiamą pressure pipe nertworks funkcionalumą. Kuriant BIM modelius šiuo metodu, galima gauti didesnio LOG detalumo projektus, tokius, kaip pavaizduota iliustracijoje žemiau.

 

 

Norint pradėti naudoti šį funkcionalumą, visų pirma, reikalingi tinkami slėginių vamzdžių ir struktūrų katalogai. Dalį katalogų galima rasti https://apps.autodesk.com/ svetainėje, o paveiksle žemiau pateikiamas estų sukurtas katalogo pavyzdys.

 

 

Slėginių tinklų katalogus nesudėtingai galima susikurti ir patiems. Tai galima padaryti naudojant kartu su Civil 3D įdiegiamą įrankį Content Catalog Editor arba papildomai įdiegus Infrastructure Parts Editor sprendimą.

Pressure pipe networks funkcionalumas  optimizuojama ir pagreitina darbų eiga, kai kartu su tinklu sukuriamos charakteringos linijos, tokios kaip ašinė planinė linija (angl. alignment) ir vertikali ašis (profile). Šių linijų pagalba galima koreguoti tinklą tiek planinėje, tiek erdvinėje padėtyje.

Taip pat, Pressure pipe networks funkcionalumas, lyginant su gravitacinių tinklų funkcionalumu, turi papildomų įrankių, kurie leidžia paprasčiau valdyti inžinerinio tinklo vertikalią padėtį ar dirbti su lenktais vamzdžiais.

 

 

Svarbu paminėti, kad slėginių tinklų funkcionalumas (pressure pipe networks) turi ir tam tikrų apribojimų. Pavyzdžiui, sukurtos struktūros neturi parametrų, jas siejančių su paviršiumi, taip pat slėginių tinklų funkcionalumas neturi ir surface elevation at structure insertion point parametro. Dėl šių priežasčių sudėtingiau iškelti altitudes struktūrų taškuose išilginiame profilio vaizde. Taip pat, šis funkcionalumas neturi šulinių, kuriuos turi gravitacinių tinklų funkcionalumas.

Apžvelgus funkcionalumų privalumus ir trūkumus, galima pastebėti, jog optimaliausiam BIM modelio detalumui pasiekti reikia naudoti mišrų – tiek gravitacinių, tiek slėginių tinklų – funkcionalumą.


Turite klausimų? Susisiekite su mūsų specialistu Leonu Jasevičiumi, el. paštu: leonas@infoera.lt arba tel. +370 652 17 042

Susisiekti

Susiję produktai

Daugiau produktų