Revit Server - kas tai?

Architektūra Bendradarbiavimas komandose Įrangos įdiegimas Įrankiai ir funkcijos Pastato vidaus inžinerinės sistemos Projektavimas Rangovai Statinių konstrukcijos Statyba Technologinės inžinerinės sistemos Užsakovai Vytautas Puras
20 sau 2017

Autodesk Revit programinė įranga jau gerai žinoma mūsų šalyje, tačiau ar išnaudojamos visos teikiamos galimybės? Neretai gerokai mažiau žinoma apie papildomus bendradarbiavimo įrankius, kurie ženkliai pagerina komunikaciją tarp užsakovų, rangovų, projektuotojų ir kitų projekto dalyvių. Šį kartą plačiau aptarsime Revit Server.

Nors Revit Server,  kaip nuotolinio bendradarbiavimo įrankis, egzistuoja nuo 2010 metų, palyginus nedaug kas šį įrankį naudoja vietinėje rinkoje. Tačiau tai išties puikus sprendimas dirbantiems Revit platformoje ir siekiantiems efektyviai bendradarbiauti su įvairių sričių atstovais realiuoju laiku. Visas projekto modelis kuriamas vienoje centralizuotoje vietoje. Tad kviečiame sužinoti apie tai šiek tiek daugiau.

 

Kas yra Revit Server?

 

Revit Server – tai serverinė aplikacija, leidžianti efektyviai bendradarbiauti komandoje dirbantiems su Revit produktais (nuo 2016 m. sujungti Revit Architecture, Revit MEP, Revit Structure produktai). Svarbu žinoti, jog Revit LT produktams ši galimybė netaikoma, nes pati programinė įranga nėra pritaikyta bendradarbiavimo veiksmams atlikti.

Šios programinės įrangos architektūra yra skirta palaikyti tinklinį bendradarbiavimą išoriniame (WAN) tinkle daugiau nei viename centriniame modelyje.

 

Nemokamas sprendimas Revit naudotojams

 

Pati Revit Server programinė įranga yra nemokama. Ja gali naudotis tie, turintieji Autosdesk Revit programinę įrangą ar Autodesk programinės įrangos paketus/rinkinius į kurių sudėtį įeina Revit prenumerata ar nuoma.

 

Kaip efektyviai panaudoti Revit Server?

 

Revit Server gali būti naudojamas:

  • kaip talpykla ir saugoti centrinius modelius, kuriuos projekto dalyviai galės pasiekti iš skirtingų pasaulio vietų. Kiekvienas projektuotojas gali turėti nuosavą centrinį modelį ir į jį gali įterpti (įlinkinti) kitų projektuotojų centrinius modelius, tokiu būdu garantuojant saugesnį bendradarbiavimą;
  • kaip akseleratorius, suteikiantis greitesnį duomenų apsikeitimą, atnaujinimą tarp pagrindinio centrinių modelio patalpinto kitame serveryje ir vietinių (lokalių) modelių.

Taip pat yra administratoriaus prieigos galimybė. Administratorius, jo vaidmenį dažniausiai atlieka BIM vadovas, gali pridėti, ištrinti projektinius centrinių modelių failus bei atlikti reikiamus jų tvarkymo veiksmus.

 

Kaip paleisti Revit Server?

 

Tam, kad paleisti Revit Server reikia turėti žinių, serverį ar atskirą kompiuterį. Dar viena galimybė – naudoti kompiuterį, kuriame veikia VMWare su keliomis operacinėmis sistemos.

Šiuo metu yra jau ir patogesnių Autodesk debesų paslaugų sprendimų, skirtų nuotoliniam bendradarbiavimui, kurie nereikalauja papildomų žinių, įrangos ir panašiai, tačiau jie yra mokami. O apie juos plačiau – kituose blogo įrašuose.

 

Įdiegimas

 

Revit Server programinė įranga gali būti naudojama su tokiomis serverinėmis operacinėms sistemomis, kaip Windows Server 2008,  Windows Server 2012. Ją galima taip pat įdiegti ir naudojant VMWare  sprendimą (ant virtualios platformos). Tačiau naudojant VmWare,  veikimas bus kiek lėtesnis nei tada, jei Revit Server būtų jungiamas atskirame kompiuteryje. Svarbu žinoti, kad įdiegti Revit Serve“ standartiniame darbiniame kompiuteryje su paprasta operacine sistema (Windows 7, Windows 8 ar Windows 10) įprastuoju būdu nėra galimybės. Bet yra tam tikrų apėjimo būdų, kurie leis tai padaryti, juos pademonstruosime žemiau esančiame video.

 

Praktiniai patarimai

 

Atliekant įdiegimo, konfigūravimo ir Revit Server paleidimo veiksmus, reikalinga išjungti visas ugniasienes (angl. Firewall). Po įdiegimo, įsitikinus, kad Revit Server tinkamai veikia, ugniasienes galima vėl įjungti.

Taip pat patariama prieš įdiegiant Revit Server įsidiegti ir visus Windows atnaujinimus. Tai galima atlikti paspaudus Start arba Windows mygtuką ir paieškos langelyje įrašius Check for updates. Atsidariusiame lange matysite visų galimų atnaujinimų sąrašą:

Norint įdiegti atnaujinimus, spauskite mygtuką Install now. Sąrašas gali būti ir tuščias, jeigu visi įmanomi atnaujinimai jau yra įdiegti.

 

Picture3

 

Reikalavimai kompiuteriui

 

Revit Server kaip ir pačios Revit programos greitaveikai užtikrinti reikalinga operatyvioji atmintis (RAM). Jeigu trumpai – kuo daugiau tuo geriau. Minimalus reikalingas operatyvios atminties dydis Revit Server yra 4 GB, bet tai tiks tik dirbant su mažais ir nesudėtingais objektais. Tuo tarpu 8 GB užtektų patenkinti  nedideliu daugiabučiu, tačiau optimalus operatyviosios atminties dydis – 16 GB. Jos turėtų užtekti net ir išties dideliems objektams. Pačiame darbiniame kompiuteryje optimalus operatyvios atminties kiekis – 16 GB, o dirbant su dideliais objektais patariu turėti nemažau 32 GB (RAM), nes realus suvartojimas gali siekti net 29 – 30 GB (RAM).

 


Turite klausimų? Susisiekite su MagiCAD ir Revit programinių įrangų specialistu Vytautu Puru, el. paštu: vytautas@infoera.lt arba tel.: +370 699 86 907

Susisiekti